Men pappa, jag måste göra läxorna också!Hej!

Vilken förälder tvingar sitt barn att springa några varv i skogen eller spela en timme tennis INNAN skolan på morgonen? INNAN t.o.m skolbusschauffören gått upp ur sängen. Innan postbilarna lämnat sina terminaler och innan tuppen harklat sig? Jo, idrottsföräldrar!

Vi har alla sett dem och vi känner kanske t.o.m personligen några. Tack vara en serie i TV4 som gick för några månader sedan, har de flesta av oss stiftat bekantskap med utvecklingsstörda föräldrar. Nu vill jag inte trampa på några fötter och ber de utvecklingsstörda om ursäkt. Ni ska förstås inte dras in i deras kam.

Här fick vi träffa några vuxna som levde genom sina barn. Vuxna som inte lyssnar på sina barn, men som jag lovar är helt övertygade om att de är de bästa av föräldrar. En pappa hade bestämt sig för att hans son skulle bli bäst i världen i tennis. Själv kan han inte spela tennis överhuvudtaget och det behöver man såklart inte ha gjort för att ens son eller dotter ska ha kul och bli duktiga. MEN! Försök inte komplettera sonens redan 30 timmar i veckan med tränare, med några instickstimmar, där du själv försöker lära honom!! Eller som när mamman tränade med en oerhört ointresserad son och säger; "Jag tror att min son verkligen får ut något av att träna med mig". Sen försökte hon serva över en boll till honom, men gav upp efter 43(!) misslyckade försök.

En annan galenpanna var pappan som ville att hans son i princip skulle förlova sig med sin crossmotorcykel och leva lyckliga i resten av sina liv. Han var ju helt rabiat. Inte heller han hade utövat sporten själv, men skulle lik förbannat stoppa ner den i halsen på sin son, som bara blev tröttare och tröttare i blicken. Killen ville ju lira innebandy!! Mamman som var den som lyssnade på sin son, fick tyvärr se sig besegrad och tvingades istället se hur hennes son skadade sig när han körde cross. Lyckligt! Killen fick ju knappt göra läxan för sin pappa och när han hörde att han fick gå och lägga sig, typ elva på kvällen, tindrade det i pojkens ögon såsom om det var julafton. Sorligt.

Tyvärr finns det folk runt omkring idrottsföräldrarna som stressar upp dem också. Agenter och tränare som ser sin chans att glänsa. En kvinnlig agent som höll föredrag för tennisföräldrarna, berättade hur hon själv blivit utskåpad av de ryska tennistjejerna när de var juniorer och la vikt vid att träna så mycket som möjligt för att nå toppen. Hmmm, ja, vad den agenten inte nämner är ju att det går 100 utslitna, nertryckta och uppgivna ryska tjejer på varje framgångsrik. Barn som bränner ut sig som 10-åringar.

Den lille killen som spelade tennis i TV4:s serien, klagade en del på smärta i armen när de tränade servar, varpå hans pappa tyckte att han skulle slå andraservar istället. Smart move daddy!

Nä, vem känner inte igen papporna och mammorna som skriker åt sina barn att göra bättre ifrån sig? Rör på benen! Nej! Du måste ju lobba i det läget, snorunge! Hur fan kunde du missa den pucken? Kan du verkligen inte hoppa längre?! Det blir ingen mat om du inte klarar 1.75!

En viss mängd engagemang är nyttigt för alla, men det handlar om att barnen måste ha kul. Läsa av barnen hur de mår. Alla kan inte bli David Beckham, Peter Forsberg eller Roger Federer och det måste få vara så. Alla kan däremot få idrotta och leka och träffa kompisar.Jag önskade att min egen pappa var i livet idag, för han hade kunnat hålla föredrag i hur man ska bete sig som idrottsförälder. Han och min mamma var de bästa tänkbara idrottsföräldrar som ställde upp och hejade, skjutsade och tröstade. Vi fick själv bestämma hur mycket eller om vi överhuvudtaget ville spela. De fick ju faktiskt fram tre barn som blev hyfsade i tennis. Min äldre bror kämpade sig till en plats i det svenska Davis Cup-laget, min syster sopade banan med de flesta i sin egen ålder som junior och jag sopade mest banan. Jag var dock en populär tennisspelare, men till skillnad från min bror som var populär hos publiken, var jag populär bland de andra spelarna.

Det känns lite som att de dåliga idrottföräldrarna är av samma skrot och korn som de dåliga hundägarna och de där förbannade avskummen som inte lägger upp avskiljningspinnen på varubandet!

Nu måste jag fila på mitt CV, för imorgon är det möte med jobbcoachen!

Stå upp! Läs ditt CV utan att staka dig! Kamma dig och knyt slipsen! Tala tydligt! Tro på dig själv!

Kommentarer
Postat av: Mia

Super inlägg Mats- föräldrarna de är de som förstör idrotten!

2010-06-01 @ 16:27:45
Postat av: peter zakariasen

Hej mats, gillar ditt blogginlägg.som du vet jobbar jag med tennis och har träffat en del tennisförädrar genom åren...Det som är det mest jobbiga är att 9 av 10 idrottande barn som har en galenpanna till föräldrer, kommer trodligen få en dålig relation med föräldrarna senare i livet...det är naturligtvis inte barnens fel utan bara föräldrarnas!!over and out/z

2010-06-01 @ 18:08:53
Postat av: Bella

Visste inte att du själv spelat tennis! Det gjorde jag oxå när jag var liten. Jag spelade även handboll, fotboll, basket, volleyboll, innebandy, innefotboll, dansade balett och red - pust! Inte alla sporter samtidigt - det jag tyckte var roligast och det jag höll på med fram till för några år sedan var handbollen. Och mina föräldrar var oxå världens bästa idrottsföräldrar; tror få pappor har kört till och från lika många matcher, träningar och träningsläger som min pappa! :)

2010-06-02 @ 18:11:01
URL: http://www.daniellaibis.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0